Най-големият соларен парк в Източна Европа e в България

г. Автор
соларен парк

Най-големият соларен парк в Източна Европа, способен да захранва 96 хиляди домове, вече работи и се намира у нас. Той разположен в село Априлци, край Пазарджик.

Инсталирани са над 824 000 фотоволтаични модула с общ капацитет от 400 MW, а до края на май 251 мегавата са били работещи, докато останалите са в процес на тестване и ще има активиране. Това съобщи китайският производител на слънчевите панели за проекта Huasun Energy.

Компанията, работеща по проекта, е „Инерком“, която има споразумение с китайската компания за доставка на панели.

Проектът в Априлци е най-големият в света хетеропреходен соларен проект  – HJT, който съчетава висока ефективност с опростен дизайн.

Този тип HJT панели имат по-добра ефективност при по-слаба светлина, като например при облачно време или при залез. Панелите в соларен парк Априлци не са разположени на юг, а изток-запад. Ето защо централата има по-висока продукция сутрин и вечер и по-ниска следобед. Това помага да се избегне именно обедният пик на производството, когато борсовите цени на електроенергията са най-ниски.

Модулите HJT са високо ценени на европейския пазар заради висока ефективност на преобразуване, висока изходна мощност, надеждност и ниски въглеродни емисии.

В момента проектът в Априлци надхвърля първоначалните прогнози за производство с над 30%. Проектът използва изцяло мощността на Huasun хетеропреходни модули, казват от „Инерком“.

Монтажът на панелите е на височина 2,2 метра, което се отличава от повечето соларни паркове, т.е. под тях може да се минава лесно, ако са в хоризонтално положение. Разстоянието между редовете от панели е над 12 метра, за да няма засенчване на панелите, което позволява използването на земята дори и за земеделски цели.

Интелигентните тракери автоматично настройват позицията на слънчевите панели, за да осигурят възможно най-голямо улавяне на слънчевата светлина през деня. Целта е максимална ефективност на проекта при пазарни условия.

„Започнахме да доставяме соларни панели за завода през 2021 г. Това е първият индустриален проект в България, изграден изцяло с двустранни HJT слънчеви панели. По време на тяхното производство спазвахме изискванията на инженерния екип на Инерком“, коментира Матю Джин, вицепрезидент на Huasun.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *