Нанков: Северна България е приоритет

г. Автор
hemus

„Реконструкцията на пътя Варна –Добрич- 15,6 км, е пълна рехабилитация по линия на европейско финансиране по оперативната програма „Региони в растеж” на стойност около 9 млн. лв. В страната има 24 отсечки, в Североизточна България има три. Пътят Добрич – Варна, една от тях, е много важен – и за румънските туристи, и за камионите със зърно”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на първата копка на ремонта на пътя в центъра на село Стожер. Според специалисти, това е тежък участък от гледна точка на пътната безопасност и за десетте месеца ремонтни дейности, ще трябва да бъде наложено намаление на скоростта. Най-вероятно ще бъдат поставени камери, които да следят скоростта на автомобилите – каза още министър Нанков. Той обяви, че след тази рехабилатация на някои по-тежки участъци по пътя Варна-Добрич – при изкачвания, спускания, и на места с повишена концентрация на пътни произшествия, ще бъде проектирана и трета лента, но не за целия път. Това строителство ще бъде сметка на националния бюджет. Според министъра, важно е да се въведат тол таксите, оттам очаква да дойдат приходи около 1 млрд лв. „Ще се опитаме още тази година с постановление на Министерския съвет по линия превантивен ремонт да вкараме финансиране за ремонта на пътя Албена-Добрич. Става дума дума за цялостна реконструкция на стойност над 9 млн. лв. В момента агенция „Пътна инфраструктура” разполага с критични 30 млн. лева бюджет. Ако националният бюджет има излишък, ще го започнем още тази тази година” – заяви Нанков. Според министъра, важно е да се въведат тол таксите, оттам очаква да дойдат приходи около 1 млрд лв. „Освен автомагистрала „Хемус”, за скоростния път от Видин до Ботевград с приоритет участъка от Ботевград до Мездра и обхода на Димово, магистрала Русе-Велико Търново – към тези обекти ще насочваме целево по-голямата част от ресурса на агенция „Пътния инфраструктура” по линия на текущия и превантивния ремонт” – заяви Нанков. За автомагистрала „Хемус” той каза, че за 16-те км Белокопитово – Буховци, са отворени ценовите оферти. Предстои класиране на участниците, ако няма обжалвания работата може да се започне веднага, тъй като има осигурени средства. Другият участък е Ябланица до пътния възел Боаза, разклона за Тетевен – около 9,3 км. Министър Нанков и председателят на УС на агенция „Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов извършиха инспекция и на ремонта на Аспаруховия мост във Варна, без да се спира движението.

„Реконструкцията на пътя Варна –Добрич- 15,6 км, е пълна рехабилитация по линия на европейско финансиране по оперативната програма „Региони в растеж” на стойност около 9 млн. лв.. В страната има 24 отсечки, в Североизточна България има три. Пътят Добрич – Варна, една от тях, е много важен – и за румънските туристи, и за камионите със зърно”,  каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на първата копка на ремонта на пътя в центъра на село Стожер.

Според специалисти, това е тежък участък от гледна точка на пътната безопасност и за десетте месеца ремонтни дейности, ще трябва да бъде наложено намаление на скоростта. Най-вероятно ще бъдат поставени камери, които да следят скоростта на автомобилите – каза още министър Нанков. Той обяви, че след тази рехабилатация на някои по-тежки участъци по пътя Варна-Добрич – при изкачвания, спускания, и на места с повишена концентрация на пътни произшествия, ще бъде проектирана и трета лента, но не за целия път. Това строителство ще бъде сметка на националния бюджет.

Според министъра, важно е да се въведат тол таксите, оттам очаква да дойдат приходи около 1 млрд лв.

„Ще се опитаме още тази година с постановление на Министерския съвет по линия превантивен ремонт да вкараме финансиране за ремонта на пътя Албена-Добрич. Става дума дума за цялостна реконструкция на стойност над 9 млн. лв. В момента агенция „Пътна инфраструктура” разполага с критични 30 млн. лева бюджет. Ако националният бюджет има излишък, ще го започнем още тази тази година” – заяви Нанков.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *