Насърчителни мерки за употребата на възобновяеми източници

г. Автор
възобновяема енергия

Битовите потребители ще бъдат насърчавани сами да си произвеждат ток от възобновяеми източници, предвижда една от мерките по стратегията “Кръгова и нисковъглеродна икономика” на Националната програма за развитие “България 2030”, качена за обществено обсъждане.

Според нея крайните клиенти ще получат възможност да участват в “общности за възобновяема енергия”, които могат да произвеждат, потребяват, акумулират, или продават енергия от ВИ. За целта ще има промени в нормативната и регулаторната рамка, пише в документа. Подробности как ще стане това и колко ще струва обаче в стратегията не са посочени. Целта на мерките е енергията от ВЕИ да достигне 27,09% дял в брутното крайно потребление до 2030 г.

Нужни са промени, които да облекчат процедурата по изграждане на малки ВЕИ инсталации, коментира пред “Труд” Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Тя даде за пример нова директива на ЕС за възобновяемата енергия, в която е записано, че за инсталации до 500 киловата, които дори са големи за нашата действителност, трябва да важи уведомителен режим. При нашите климатични условия използването на такива инсталации е най-прекият път към намаляване на сметките за ток, категорична е Русенова.

Сред другите мерки е за отопление и охлаждане да се дава приоритет на иновативни технологии, използващи геотермална, хидротермална и слънчева енергия и оползотворяване на отпадна топлина и студ.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *