Наши строители в Израел ще се жалват в Хага

г. Автор

Източник: 24chasa.bg

Български строителни работници са решили да се жалват от  Израел в Хага, съобщиха израелски медии. Те се оплакват  от нехуманно отношение, некоректност в заплащането и лоши битови условия. Според вестник „Иедиот ахронот“  сто от българите, пристигнали по междуправителственото споразумение, вече са поели обратния път, разочаровани и излъгани.

Публикуван е разказът  на Димитър Ш. от Бургас, който протестира, че е дошъл в Израел като квалифициран строител със  стаж по специалността. Минал е и всички тестове в израелското посолство в София, за да докаже своята квалификация, а на строежа го използват само като метач и хамалин.

Хана Зоав, директор на организацията „Кав а Овдим“, която се грижи за чуждите работници в Израел, твърди, че  „българските строители работят понякога 7 дни в седмицата, по 12 часа, като имат  само малка почивка на обяд. Плащат им по-малко, отколкото са им обещали в България. Те се опасяват и от допълнителния договор, който са подписали в Израел – той е само на иврит и никой от тях не разбира съдържанието му“.

Споразумението за временна заетост в строителството, на което възлагат толкова надежди и България и Израел, днес очевидно не изглежда никак розово и заложените в него намерения се разминават с реалната ситуация.

Държавата Израел действително отчаяно се нуждае от чужди строители. По данни на Индустриалната камара 25 хиляди трябва да пристигнат, за да задоволят рязко нарасналите нужди при утвърдения амбициозен план за жилищното строителство. Освен българите на строителните обекти в Израел работят и румънци, китайци и палестинци.

Заради кризата в този бранш интересът към гурбет в Израел е голям. Много от строителите твърдят, че са избрали този път, защото споразумението предполага повече сигурност. Но некоректни работодатели  и техни  посредници бързо се ориентираха във вратичките, които предоставя договорът, и се възползваха от възможността да експлоатират новодошлите българи.

Според  договора до три месеца след подписването  работодателят е в правото си да изгони работника, ако прецени, че не се справя. Работникът, от своя страна, може да избере друга лицензирана строителна фирма, която да го наеме. Следва нов договор със същото съдържание и същия тримесечен изпитателен срок.

Работодатели се изкушават да ощетят в заплащането българските работници най-вече защото не знаят никакъв чужд език и се затрудняват да търсят правата си. В случаите, когато строителите си позволяват да протестират, често биват уволнявани с най-логичния мотив – че не се справят с работата. В строителния бизнес в Израел понякога са намесени и посредници, които допълнително утежняват ситуацията. Често това са израелци от български произход, които подмамват заблудените строители с привлекателни оферти и след това ги предлагат срещу комисиона на други фирми.

Има данни, че български строители са държани без продължени визи в паспортите, без здравна застраховка и в лоши битови условия.  Често те дори не знаят името на фирмата, която ги е наела, и дали тя е лицензирана.

Българите пристигат в Израел мотивирани и квалифицирани –  никой работодател не го отрича. Но повечето се оказват абсолютно неподготвени за действителността, която ги посреща. Те не знаят чужд език, трудно понасят климата и имат опит в друг тип строителство. Колкото и да са адаптивни, адаптацията отнема време.

Строителен предприемач, който редом с българите наема и китайци, твърди, че няма как двете групи да имат еднакво заплащане. Защото китайците успяват да работят повече часове, много по-бързо и по-организирано.

Българите не могат да следват този ритъм и въпреки квалификацията си са използвани предимно като общи работници. Те са стъписани, че никой не е готов да оцени тяхната квалификация и специално да ги въведе в естеството на работата. За строителството в Израел няма сезони, работи се по много часове и сроковете за завършването на една сграда изглеждат безумни.

Българското посолство в Тел Авив заради ограничен състав не успява да контролира прилагането на спогодбата.

За пореден път тази седмица строителите ни настояваха да бъде назначено аташе на социалното министерство. Така ще има кой да наблюдава движението от една фирма в друга, да следи за спазването на договора и да съдейства при решаването на трудовоправните конфликти.

Новоназначеният посланик Димитър Михайлов посети няколко строителни обекта в опит да убеди работниците, че всичко ще си дойде на мястото, но е нужно и търпение.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *