НАТО получава новата си сграда в Брюксел

г. Автор
nato

НАТО ще получи тази седмица ключовете на новата си централа в Брюксел, в която служителите ще се нанесат до края на годината. Строежът продължи седем години, а решението за издигането на новия комплекс бе взето във Вашингтон през далечната 1999 година.

Сред първите гости на новата сграда ще бъде президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристига утре в Брюксел, а в четвъртък му предстои първата среща с останалите държавни и правителствени ръководители на страните от НАТО.

Проектът за новата сграда бе представен през 2001 г., а общата стойност на строежа и оборудването е около 1,1 милиарда евро, осигурени от държавите от алианса.
nato
Нуждата от нова сграда е свързана с разширяването на пакта от 1967 г. насам, когато НАТО се състоеше от едва 15 съюзници. Скоро броят на държавите в алианса ще достигне 29 с приемането на Черна гора.

Досегашната централа на НАТО е изградена от панели, издигнати набързо в покрайнините на Брюксел след решението на Франция от 1966 г. да се оттегли от военното командване на алианса. Дотогава историческата, първа централа на НАТО, е разположена в Париж, в сграда, където днес се помещава университетът „Дофин“. Решението на Франция от 1966 г. бе свързано с неудовлетвореното настояване на Париж за равностойно участие в управлението на пакта, наравно със САЩ и Великобритания.
nato
В строежа на новата централа участваха около 1000 работници от 26 държави. Сградата бе издигната с помощта на 21 крана и се състои от 20 хиляди различни материала. Новото здание се състои от осем основни и четири спомагателни крила. Заседателната зала и залата за изявления напомнят облика на използваните досега помещения.
nato
Новата централа разполага с места за 50 делегати (при 28 държави в пакта засега). Делегациите на страните от НАТО се предвижда да се преместят в новите помещения в следващите месеци по график, който засега не им е известен. Старият комплекс занапред ще бъде използван от служителите, изпратени от държавите партньори на НАТО.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *