Натура 2000 спира тунела под Петрохан

г. Автор
тунела под Петрохан

Преди седмица стана ясно, че всичките трасета на АМ Черно море са с негативни становища от Министерството на околната среда и водите, заради преминаването им през Натура. Същото очаква и тунела под Петрохан.

Този път, освен че трасето засяга местообитания, то нарушава и Директивата за птиците. По тази причина още през 2021 г. служебният министър на екологията Асен Личев прекратява процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

По идеен проект тунелът под Петрохан има три трасета, които са с дължина между 4 и 7 километра. Всичките обаче са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите. На практика МОСВ и МРРБ все още не са стигнали до общо решение за избор на трасета. Няма и процедура за задание и изработване на ОВОС.

Разработване на Оценката за въздействие върху околната среда и Оценката за съвместимост със зоните по Натура са процеси, които изискват много време, както и анализи и теренни проучвания, които трябва да обхванат четири сезона. Докато се стигне до тези процеси обаче, трябва да се извърви и тромавата административна процедура, която е заложена в екологичното законодателство.

Препядствия за осъществяването проекта са и исканията на зелените неправителствени организации.

От 1 юли 2024 г. се връща двуинстанционно обжалване на ОВОС за обектите от национално значение. Под натиска на тогавашните екоминистър и заместник-министър – Борислав Сандов и Тома Белев, през 2022 г. Народното събрание промени закона за Опазване на околната среда, който беше сложил спирачка на зелените, за да нямат възможност до безкрайност да обжалват важни за страната инфраструктурни обекти.

Ако се възобнови двуинстанционното обжалване, всеки важен проект в България ще се забави с поне 5 години.

Ако през юли 2024 г. наистина се върне двуинстанционното обжалване, то нито тунелът под Шипка, нито тунелът под Петрохан, нито някоя от новите магистрали, ще бъдат завършени в обозримо бъдеще. Няма да има завършени АМ Струма, АМ Русе – Велико Търново, АМ Черно море, магистрата Гюешево – Дупница. На новите лотове на Хемус също ще се правят екологични оценки. Същото важи и за разширението на Тракия.

Същото важи и за рехабилитацията и изграждането на нови ЖП линии, както и за проектите от енергийния сектор.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *