Най-високият небостъргач в света ще бъде в Саудитска Арабия(Видео)

г. Автор
небостъргач

Най-високият небостъргач в света, наречен „Кралската кула”, ще бъде построен в Саудитска Арабия. Планира се да бъде готов през 2020 г.

Небостъргачът не само представлява „перла в короната“ в новия „умен град” Kingdom City, но и е най-високотехнологичната сграда в кралството.

Новият град ще се намира в близост до град Джида на крайбрежието на Червено море. Строителство ще се извършва на три етапа. Първият включва пускането в експлоатация на „Кралската кула” (Jeddah Tower).
Ейдриън Смит е главен архитект на проекта. Той е известен със своите екстравагантни небостъргачи в САЩ, Китай и ОАЕ. Стойността само на „Кралската кула” ще бъде 2.2 млрд. USD, а за изграждането на цялостната инфраструктура на умния град Kingdom City, който е предвиден за 80 000 жители, ще са необходими 70 млрд. USD.

„Кралската кула” ще е висока 1007 метра и ще се състои от 200 етажа, а от прозорците ще се разкрива невероятна гледка към Червено море. В небостъргача ще бъдат разположени, както офисни, търговски и хотелски площи, така и луксозни апартаменти и обсерватория.

небостъргач

На 157-ия етаж ще има и наблюдателна площадка с диаметър 30 метра. По думите на архитектите, именно от там ще се разкрива прекрасна гледка към морето и околността в радиус от 140 км.

Първата копка на небостъргача бе направена през 2013 г. Тогава бяха изградени едва 26 от общо 200 етажа. Поради различни причини и обстоятелства строителството беше временно преустановено.

През 2017 г. отново беше намерено финансиране. Появи се нов инвеститор в лицето на саудитската компания Alinma Investment, която възобнови строителството. По-късно тя сключи споразумение с Orange Business Services, който ще разработи цялостната инфраструктура, свързана със смарт система, която действително да създаден най-умния град в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *