Нов общ устройствен план в Пловдив

г. Автор
oup

Експертният съвет по устройство на територията прие с пълно единодушие окончателния проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) в Пловдив.

Очаква се промените да спрат презастрояването в града. Проектът е съгласуван с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на културата.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов съобщи, че новия ОУП със сигурност не е перфектен, но е стъпка напред.

Със сигурност зелените зони са повече от предходния ОУП. Той посочи, че показателите, свързани със строителството, са намалени и би трябвало презастрояването да се прекрати.

„Основното е, че този план се надявам да влезе в сила с параметрите си, а не както предходния. И този план ще създаде рамка, която не може да се надскача, а не като в преходния“, коментира архитект Ахрянов.

Планува се премахване на изцяло производствените зони.

„В сегашния план вида на зоната е една – смесено-обществено производствена зона. Естествено, това е продиктувано от всичко, което се случва в Пловдив и около Пловдив, този инвестиционен интерес и икономическите зони, които се случиха в двете съседни общини. Това води до трансформиране на тези зони. Затова изцяло производствените зони са елиминирани. Параметрите на тези зони не надвишават параметрите за една производствена зона. Тоест, това дава възможност да се види как биха се трансформирали тези зони в следващите 15-20 години“, каза главният архитект.

Изменението в Общия устройствен план предвижда и създаването на два много големи парка – „Южен“ и „Северен“, с което ще се добавят 2400 декара към зелените площи.

В Плана е заложено премахване на земеделските земи, като се обособяват квартали с ниско строителство върху тях.

Предстои планът да бъде гласуван от Общинския съвет, след което документът може да влезе в сила. Обжалването на плана не спира неговото влизане в сила, коментира Ахрянов.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *