Нова наредба ще задължава софиянци да премахват климатиците от фасадите на сградите

г. Автор
klimatici-fasada-0

Мотивите за изготвянето на новата наредба са няколко, сред които шумът, който вдигат външните тела на климатиците, както и капещия конденз директно на улицата.

Постоянното капене на вода от климатиците, понякога върху главите на самите минувачи или директно върху търговски обекти, офиси, автомобили са предизвикали хиляди жалби и лични саморазправии. Нискочестотният шум и вибрациите от климатичните тела създават напрежения между съседи, които понякога прерастват в стрелба с цел повреда на съоръжението, прерязване на кабели и пр.

Специалисти мотивират нуждата от наредбата, като смятат, че собствениците и фирмите, които монтират и поддържат климатични системи, трябва да са задължени да вземат всички мерки при монтаж и профилактика, така че шумът и вибрациите от работата на системите да не са доловими от съседите.

Наредбата се очаква да бъде гласувана до края на тази година и в началото на 2020 г. да бъде вече факт за една по-чиста, приветлива и унифицирана градска среда.

Климатичните системи, които са поставени и монтирани преди влизането в сила на Наредбата, трябва напълно да се съобразят с новите изисквания и да приведат фасадата на сградата, както е по наредба. Всяко неспазване на стандартите предвижда глоби от 200 до 500 лв. на физически лица и от 500 до 2000 лв. за юридически.

Контрол по изпълнение и спазване ще осъществява Столична община. Всички собственици по време на проверка е необходимо да осигуряват свободен достъп и документация за извършване на контрола.

Друго любопитно, което ще унифицира всички информационни елементи в София е създаването на „шрифт на София, наречен „София сан“. Той ще бъде използван за надписите на всички информационни и рекламни табели в столицата. Целта е градът да бъде разпознаваем като туристически бранд, което е стъпка в тази посока.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *