Нова сграда, четири паркинга и нов спортен комплекс ще има в Борисовата градина

г. Автор
borisova-gradina

В Борисовата градина ще има само една нова сграда. Тя ще бъде с максимална височина 10 метра и в нея ще се помещават музей „Зелената памет на София“ и администрацията на парка. Под сградата ще има подземен гараж, а други два ще има и на мястото на старата гара „Пионер“, където ще може да се изгради и нов спортен комплекс. Това са част от възможностите, които дава първият подробен устройствен план за Борисовата градина, който ще бъде представен днес в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ от 17 часа.

Други от предвижданията в плана са възстановяване на къпалнята „Мария Луиза“ и стадион „Юнак“, осигуряването на достъп до изгледна площадка на Телевизионната кула и нови велотрасета. Подробният устройствен план е изработен от проектантското студио „Ковачев архитекти“, които спечелиха обществената поръчка от Столичната община през 2015 г. Това е първи устройствен план за парка, като от повече от 20 години общината правеше опити да бъде изработен такъв.

Паркиране

В мотивите към устройствения план пише, че се предвижда нов подход към Борисовата градина – откъм булевард „Драган Цанков“ при кръстовището му с улица „Митрополит Кирил Видински“. Оттам автомобилите ще могат да влизат директно в подземен паркинг под музей „Зелената памет на София“. По ул. „Митрополит Кирил Видински“ ще има и надземен паркинг.

Два подземни паркинга с общ капацитет от 240 автомобила ще има и под бъдещия спортен комплекс на мястото на старата гара „Пионер“ на бул. „Никола Габровски“ и „Стоян Михайловски“. Освен тези нови паркоместа, в момента се изгражда и подземният паркинг при метростанция „Васил Левски“, който е на 3 нива, всяко с капацитет от 60 автомобила. След завършването му той би трябвало да бъде отдаден на общинското дружество „Център за градска мобилност“, като е предвиден основно за ползващите градски транспорт.

Реконструкциите

Макар и да предвижда само една нова сграда, подробният устройствен план допуска няколко „възстановявания на изчезнали архитектурни обеми при безспорно установени архивни данни“. Това са обектите: „Климатично училище“, „Горски дом“ откъм ул. „Незабравка“, а за нуждите на конната база ще бъде възстановен и т.нар. „Ловен дом“.

Допуска се също възможност за поставяне на подвижни козирки на трибуните на стадионите „Васил Левски“ и „Българска армия“. Тоалетната край „Братската могила“ също ще бъде възстановена.

Най-съществената реконструкция обаче ще бъде на басейна „Мария Луиза“, който е затворен от години. Собственик на басейна е акционерното дружество „Парк Мария Луиза“. То е създадено през 2003 г. с решение на Столичният общински съвет, в което влизат „Софийски имоти“ и компанията „Енджел“, тогава собственост на Георги Илиев. Постепенно фирмата на Илиев увеличава капитала на дружеството, като по този начин добива мажоритарен дял. През 2005 г. Румен Гайтански купува фирма „Енджел“ и става собственик на нейния дял в „Парк Мария Луиза“. В момента управител на „Парк Мария Луиза“ е Николай Проданов, който е в съвета на директорите на „Волф Лизинг“, където управител е Румен Гайтански.

В мотивите към устройствения план се казва, че „видимата липса на поддръжка застрашава съществуването на обекта, което би могло да доведе до неговото разрушаване“, към който има „видим голям обществен интерес“. Според мотивите „частната собственост практически не следва да възпрепятства отварянето“ на басейна за ползване. Ако съсобствениците не постигнат съгласие за отварянето на басейн „Мария Луиза“ в мотивите се посочва текст от закона , според който „ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *