Нови проектни програми при санирането на сгради

г. Автор
саниране

МРРБ предлага разработването на комплекс от програми за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната.

„Идеята е в тези програми да бъдат внедрени мерки към различните категории сгради – еднофамилни или ниско етажно застрояване, многофамилни здания“, обясни Благиева и допълни: „Така например, някои от тях ще бъдат насочени към подмяна на горивна база или инсталиране на ВЕИ в отделни сгради, където е възможно“, каза Гергана Благиева – директор на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ

Близо 704 000 са обитаваните жилишни сгради, чиято енергийна ефективност трябва да бъде подобрена. Това се вижда от анализ за състоянието на жилищния фонд у нас по поръчка на МРРБ. Сред сградите най – много са еднофамилните къщи – 650 000, 55 000 са блоковете, 3200 сгради от семеен тип и 500 общежитията.

Плановете са до 2030 г. да бъдат обновени около една пета от 700 000 обитавани жилищни сгради – обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност.

„Целта ни е до 2025-та година да има разработени мерки за енергийна ефективност, които да обхванат по-голямата част от сградния фонд, като след това ще продължи изпълнението на още мерки поетапно“, каза Благиева.

За да бъде оптимизиран процеса, се предвижда още регламентирането на т.нар. специализирани посредници, които да подпомагат целия процес по обновяване на сградите от кандидатстването за финансиране до момента, в който се отчитат изпълнените мерки.

Подготвят се промени и в Закона за управление на етажната собственост, за да се увеличи ролята на професионалните домоуправители, които също могат да съдействат за процеса на енергийно обновяване.

Предвижда се създаването и на т.нар. „едно гише“ към общините, където да се дава безплатна консултация на хората за целия процес по обновяване на сградите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *