Нови технологии и материали в света на строителството

г. Автор
технологии и материали

Днес новите технологии и материали са призовани да революционизират живота на хората до неочаквани граници. Архитектурата и изобщо светът на строителството са част от тази технологична революция и всеки ден се постига напредък в прилагането на такава технология при изграждането на нови сгради, мостове или каквато и да е конструкция, предназначена да улесни живота ни.

Задължително светове на архитектура, инженеринг и технологии работят един до друг, за да могат ефективно да прилагат най-добрите налични решения.
Благодарение на новите технологии и материали ще бъдат постигнати:
-Подобряване на строителните процеси.
– Спестяване на разходи.
-По-ефективно използване на ресурсите.
-Енергоспестяване и качество на живот с цел изграждане на сгради с нулева консумация на енергия.
Като се има предвид това, ще представим нови изобретения, които са предназначени да отбележат преди и след това в областта на архитектурата, хартията и химикалката, за които ни разказва somarquitectura.es!

3D печат

технологии и материали
3D печат на бетон – снимка financebg.com

3D печатът вече започна да предприема първите си стъпки и изглежда, че неговото изкачване ще бъде неудържимо. Тази технология позволява освен строителни модели, много верни на окончателната конструкция, да се отпечатват цели стени, тухли и дори изолационни материали.
Също така, 3D печатът може да обработва материали като хоросан и бетон, широко използвани и изисквани днес.
Най-известният строителен робот днес със сигурност е Адриан, строителен робот, създаден от австралиеца Марк Пивак. Адриан е в състояние да положи 1000 тухли на час, което е еквивалент на изграждането на къща за 2 дни.
Тази машина, способна да изчисли необходимото количество материали, дава много поводи да се говори и изтъква, че това ще бъде едно от най-революционните изобретения в индустрията, въпреки че те все още нямат капацитета да правят всички съкращения на работа (тавани, изолация, врати или прозорци трябва да бъдат поставени след това от операторите).

Интернет на нещата

технологии и материали
Интернет – снимка tvzvezda.ru

Секторът на недвижимите имоти все повече е свързан с така наречения „Интернет на нещата“. От частни домове до офиси, през търговски центрове, все повече потребители искат да уредят интелигентни домове, концепция, тясно свързана със свързаността на ежедневните устройства като мобилни телефони.
Като се има предвид търсенето на автономни домове, тези функции вече се прилагат в строителството, като термостати, които се изключват или се включват благодарение на сензори, които определят дали има хора вътре в къщата или не, мобилни телефони, които се използват за включване на уреди, повдигане или спускане на щори , стартира електрически устройства в определено време или ги изключва, ако има претоварване в мрежата.
Следователно домовете ни ще бъдат все по-свързани с технологиите и скоро ще разполагат с интелигентни устройства, които ще решават много от ежедневните действия, които извършваме в дома си.

Аерогел 

технологии и материали
Аерогел – снимка bg.wikipedia.org

Този иновативен материал е съставен от 90% до 98% въздух. Той е твърд, има много ниска плътност и е много порест, което го прави перфектен топлинен и звуков изолатор в прозорци и стени, устойчив на високи и ниски температури и способен да абсорбира течности до 900 пъти по-голямо от собственото си тегло.

Най-невероятното е, че въпреки характеристиките си, е хиляда пъти по-гъст от стъклото, три пъти повече от въздуха и има искрящо докосване. През 2013 г. в Китай е създаден нов сорт на основата на графен, което го прави много по-малко гъст. Всичко показва, че аерогелът ще бъде ежедневен материал по-скоро, отколкото по-късно.

Пропусклив бетон

технологии и материали
Водопропусклив бетон – снимка bg.noya-building.com

Инженерите са създали нов тип пропусклив бетон, който позволява на дъждовната вода да преминава през тротоар и да остави природата да си върши работата.
Пропускливият бетон е направен с по-големи зърна от скали и пясъци, оставяйки между 15 и 35 процента открито пространство.
В пропускливите бетонни настилки те се поставят върху слой от чакъл или друг порест основен материал, който позволява на дъждовната вода да се утаи до земята.
Този вид бетон е отличен заместител на асфалта на паркингите, не само значително намалява оттока, но и по-светлият му цвят придобива бетона да отразява слънчевата светлина и да остане хладен през лятото.

Виртуална реалност
И накрая, тази иновативна техника, свързана със сензорната технология, е термин, който се прилага към симулирани среди, чрез най-напредналите компютърни технологии, които могат да прехвърлят определено физическо присъствие навсякъде в реалния свят, както и във въображаеми светове.

Повечето актуални среди за виртуална реалност включват изключителни визуални изживявания, но в допълнение, някои симулации включват сензорна информация, като например звук, предаван чрез високоговорители или слушалки.
В областта на строителството и новите технологии и материали, можем да възпроизведем съществуващо жилище или да  пресъздадем виртуални пространства на бъдещи сгради и по този начин да имаме точната представа какво искаме да построим.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *