Новите технологии в строителството ще направят жилищата по-достъпни

г. Автор
технологии

По-лесният достъп до жилища би могъл да бъде постигнат чрез употребата на нови технологии и роботи, които са в състояние да строят апартаменти и къщи с 3D принтиране.

Това показа проучване на Световния икономически форум, цитирано от фондация „Томсън Ройтерс“.

От представения анализ става ясно, че 90% от градовете по света не могат да осигурят достатъчно достъпни жилища за живеещите в тях хора. Днешното поколение пък отделя от своя бюджет повече за недвижимо имущество, отколкото всяко друго преди него.

Според автора на доклада Алис Чарлз са необходими нови практики при строителството на сгради. Те би трябвало да бъдат изцяло съобразени с населението на града и с това какви са неговите тенденции за развитие. С тази промяна голяма част от жилищата ще се окажат много по-достъпни. Алис Чарлз подчертава, че строителните методи през последните 100 години не са се променели кой знае колко, а секторът така и не е инвестирал достатъчно средства в научноизследователска дейност.

3d-printer

От проучването става ясно, че цената на строителството може да бъде значително понижена чрез въвеждането на тези нови технологии. Строителният робот е една такава технология например. Той вече се употребява в САЩ и е в състояние да може да изгради стена до 10 пъти по-бързо от човешка бригада.

По-широкото навлизане на 3D принтери пък доведе от своя страна до прилагането им в строителството. В САЩ, Китай и Холандия вече се работи по мащабни жилищни проекти, базирани на тази технология. Някои от 3D принтерите могат да изградят жилище в рамките на 24 часа, при това само за няколко хиляди долара. 3D принтерите имат възможност да понижат с до 75% цената за строителството на жилище.

Оптимизирането на малките пространства също ще помогне за улесняване на достъпа до ново жилище. Масачузетският технологичен институт е разработил прототип на апартамент, използващ мебели, които могат да бъдат трансформирани, преместени и прибрани с помощта на жестове на ръцете и гласови команди.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *