Новото строителство сваля цените на имотите

г. Автор
недвижими имоти

През последните 2-3 години отново сме свидетели на засилено строителство на нови жилища.

Независимо от променящите се тенденциите на жилищния пазар през последните две десетилетия, има един сигурен факт – колкото и много нови жилища да бъдат изградени през последните години, техният брой едва ли скоро ще достигне този на построеното преди демокрацията.

Статистиката в момента показва, че 49% от съществуващия в момента в България жилищен фонд се състои от сгради от периода 1961-1990 г.

Около 38% от тях са построени преди това, а останалите 13% са изградени в по-ново време.

Въпреки тези пропорционални отношения пазарът на нови жилища е най-интересната част, защото към тях проявяват интерес предимно хора с по-големи финансови възможности.

В сегмента луксозни жилища, влизат предимно такива, чиято цена е над 150 хиляди евро или са разположени в квартали, които минават за престижни. Например всяко жилище около Докторския паметник в София, което излезе на пазара, се дефинира като луксозно, защото там предлагането е ограничено, а цените – високи, съобщават .

През последната година на този пазар се забелязва известно пренасищане. Повишената строителна дейност извади не малко нови жилищни кооперации, най-вече в шестте най-големи града, където има активен пазар. Това не произвежда намаляване на цените, а по-скоро до натиск върху тях.

Купувачите стават все по-взискателни, броят на огледите се увеличава и това неизбежно води до повече пазарлъци и съответно до отстъпки от страна на строителните предприемачи.

“Ако преди една година купувачите, които ние водим, успяваха да постигнат максимум до 5% отстъпка от цената, напоследък се стига до средна отстъпка от 12 на сто”, съобщава Весела Илиева – шеф на една от големите агенции за луксозни имоти “Юник Естейтс” .

Освен това напоследък на купувачите са им нужни средно до 5 огледа повече, докато изберат нещо подходящо за себе си. Това е е в резултат на повишеното предлагане – възможността за избор винаги означава повече колебания, дори когато купувачът отива с нагласа, че непременно трябва да купи жилище, което му е необходимо и не може да отлага дълго.

Други брокери предполагат, че същата тенденция ще се запази и през цялата 2020 г. и след това. Основание за това им дава обстоятелството, че новото строителство има осезателен ръст.

Панелките също продължават да бъдат търсени, макар повече купувачи да търсят ново строителство.

Само в Пловдив например ръстът на издадените разрешителни за строеж на жилища е 39% през 2019 г. в сравнение с предходната година. Макар и под този рекорд, осезателно увеличение има и в столицата, Варна, Бургас и Стара Загора.

Според Гергана Тенекеджиева – изпълнителен директор на “Адрес”, големият обем жилищно строителство ще натиска надолу не само цените на новите апартаменти, а и на панелките. “Разбира се, има голяма разлика от един панелен апартамент до друг. Може да е в саниран блок, може да не е”, допълва още тя.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *