Новото строителство в ЕС се възстановява с бързи темпове

г. Автор
stroitelstvo

Новото строителство в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната продължава да се възстановява, показва обзорът на европейската статистическа служба Евростат за издадените през последните 10 години разрешителни за строеж.

Между 2007 и 2009 г., когато беше апогеят на световната финансова криза, общата площ на новите сгради, за които е издадено разрешително за строеж, се свива наполовина, отчита европейската статистика.

Основен двигател на този срив са резките спадове на строителния сектор в Испания и Ирландия.

През 2010 г. се наблюдава временна стабилност и след това спадовете продължават до 2014 г., отчита още Евростат, съобщава investor.bg.

Оттогава досега се отчита възстановяване на строителството, като от 2014 г. до края на първото тримесечие на 2017 г. се отчита ръст на площта от 26% в ЕС и 24% в еврозоната.

За периода от първото тримесечие на 2014 г. до края на първото тримесечие на 2017 г. в повечето държави се наблюдава устойчив ръст на площта на сградите, за които са издадени нови разрешителни за строеж.

За периода най-силен ръст е отчетен в Унгария – 181%, Малта – 165%, Испания – 136%, Естония – 106%, и Ирландия – 99%.

Ръстове в рамките на 50-60% са отчетени още в Литва, Швеция, Холандия, България и Кипър.

За сравнение – в Латвия и Белгия са регистрирани най-големите спадове – съответно 49% и 30%. Следват Дания – 8%, Гърция – 7%, и Румъния – 6%.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *