Новото строителство във Варна бележи най-силен ръст на цените

г. Автор
жилища

Сред големите градове в страната жилищата ново строителство във Варна са с най-сериозен скок в цените – 25,2% за година.

Това става ясно от данните на Националния статистически институт. При старото строителство най-високо покачване на цените е в Бургас – с 19,4%.

В резултат Варна се изкачва на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класацията за най-бързо общо поскъпване на жилищата, след като преди това на челната позиция беше Бургас, а преди това първото място беше за Стара Загора. През второто тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите във Варна са с 20,3% по-високи спрямо същия период на миналата година. Поскъпването на старото строителство в града е със 17,9% за година. Тези данни на НСИ не отразяват продажбите в курортни комплекси.

Имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също поскъпват. Покачването на цените на жилищата във Варна и Пловдив близко по размер, а в останалите големи градове поскъпването е по-малко.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е Пловдив с ръст от 17,6% за година. Второто място се дължи основно на голямото повишаване на цените на новото строителство. Но и поскъпването на жилищата в стари сгради също е съществено – с 13,1%. В Пловдив жилищата в сгради ново строителство за година са поскъпнали с 23,3%, което нарежда града на второ място по този показател след Варна.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е Бургас с 12,7% за година, показват данните на НСИ. Там цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 19,4% за година, което поставя Бургас на първо място по този показател. Но при новите жилища е регистрирано минимално понижение на цените. Движението на цените на новото строителство до голяма степен зависи от това какви имоти има на пазара. Ако са завършени повече луксозни жилища цените са по-високи, но ако на пазара излязат апартаменти в по-обикновени кооперации, средните цени на сключените сделки са по-ниски и съответно отчетеното поскъпване също е по-малко, а може да бъде регистриран и спад на цените. Бургас е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е София с общ ръст на цените от 8,8%. София е градът с най-малка амплитуда при движението на цените на новото и старото строителство. Поскъпването при новото строителство в столицата е с 5,4% за година. А цените на съществуващите жилища са нараснали с 11,2%, показват данните на НСИ.

Петото място в класацията е за Стара Загора. Имотите в града са поскъпнали със 7,2% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 14,6%. А при съществуващите жилища поскъпването е с 4,1%.

На шеста позиция е Русе с ръст на цените на къщите и апартаментите с 2,1% за година. От НСИ няма данни за движението на цените на новите жилища в града, а съществуващите апартаменти и къщи са поскъпнали с 12%.

Интересно е, че в три от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В Пловдив, Варна и Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-голямо. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега в редица градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 10,7% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 9,5%, а при съществуващите – с 11,4%.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *