НС няма да налага запори на пенсии и заплати, но и без отсрочки на кредитни вноски

г. Автор
кредитите

Предложението на ВМРО да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на юридически лица, бе отхвърлено от Народното събрание.

От партията предложиха мярката да бъде гласувана и да залегне в Закона за извънредните мерки, който бе обсъждан в петък.

Ако предложението бе прието вноската по дължимите кредити си остава, но не се трупат наказателни лихви, ако закъснеете с плащането, нито пък банките предприемат юридически стъпки за събирането им.

Депутатите решиха още, че няма да се налагат запори върху банкови сметки на лечебни заведения и физически лица, както и върху пенсии и заплати, освен ако не са задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения.

Освен това, в Закона за извънредните мерки те заложиха още възможността за спиране на процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства до отмяна на извънредното положение, което е в сила у нас от 13 март. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за процесуална принуда (мерки за неотклонение).

Нотариалните производства също се ограничава само до неотложните такива.

Малко, преди мярката да бъде обсъждана в Народното събрание, БНБ излезе с пакет мерки за 9,3 млрд. лева срещу пандемията от COVID-19. Мерките целят едновременно запазването на устойчивостта на банковата система и засилване на нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и фирмите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *