НС прие промените в Закона за кадастъра и имотния регистър

г. Автор
kadastur

Въпреки положителните на пръв поглед, промени които прие окончателно 43-тото Народно Събрание в поредния Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), проблемите около изработването на кадастралната карта на България остават с пълна сила и дори в последно време се задълбочават. Обединяването на така наречените карти на възстановената собственост (КВС), които всъщност са квазикадастрални карти, с картите на урбанизираните територии е технически несложна дейност, а превръщането на сегашните номера на имотите в идентификатори (или т.нар. ЕГН на имотите, за което се говори) е още по-просто.

„Не искам да омаловажа промените и в този смисъл становището на Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) е, че тези изменения на ЗКИР са стъпка в правилна посока и това бе предвидено в закона още през 2001 г., когато нямаше нито една кадастрална карта от сегашния вид”, каза за Факти.бг председателят на Камарата, инж. Валентин Йовев.

Дали това обединение на два картографски (кадастрални) продукта с коренно различни по своята същност качества трябваше да се случи сега, наведнъж или постепенно с покритието на страната с кадастрална карта, е въпрос, по който е излишно вече да се спори, тъй като този ЗИД на ЗКИР го реши. „Както се казва на печалившите честито. Проблем обаче е начинът, по който е предвидено това да стане, капацитета на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), даже подпомогнат от Министерство на земеделието (МЗ) е недостатъчен нито за обслужването, нито за контрола по приемането на преобразуваните файлове (карти), нито по процедиране на преписките за изменения”, обяснява инж. Йовев. Предвидено е администрацията на АГКК сама да извърши „преобразуването“ и сама да си го приеме за добре свършена работа, като единствения мотив е, че няма да се ангажира бюджетен финансов ресурс за тази дейност, съобщават fakti.bg.

„Сегашните „митинги“ с опашките в София-град, обаче ще ни се сторят като събрания на етажната собственост, след влизане на закона в сила и преминаването на цялостното обслужване от АГКК, „подпомогнати“ от МЗ. Най-лесният проблем е с издаването на скиците, но за съжаление кадастралната система не е само за това. Тя заедно със специализирания служител зад компютъра контролира, променя граници, следи за правната страна на вписаните в скиците обстоятелства, атрибути, поддържа кадастралния регистър в актуално състояние и какво ли още не. Агенцията по геодезия има и много други функции, към които тя сега се отнася безгрижно, но проблемите за тези важни, високотехнологични държавни дела (в.ж.ЗГК) остават.

Stroiteli-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *