НСИ отчете около 3% ръст в строителството за април на годишна база

г. Автор
строителство

Близо три на сто ръст в строителството през април на годишна база отчете НСИ, при спад за същия месец на предходната година от над 2%.

Най-висок през април 2024 г. е ръстът на продукцията при специализираните строителни дейности – 6,9%.

През април 2024 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се понижава с 0,7 на сто спрямо предходния месец, показват предварителни и сезонно изгладени данни на НСИ. Календарно изгладените данни показват увеличение с 2,8 на сто на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2023 година.

Справка в НСИ показва, че през април 2023 г. индексът на продукцията в сектора е бил с 1 на сто под равнището от предходния месец, а по календарни данни е отчетено намаление от 2,3 на сто на строителната продукция през април 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 година.

Месечни изменения

През април 2024 г. е отчетено намаление спрямо предходния месец при строителството на съоръжения – с 1,3 на сто, при продукцията от специализирани строителни дейности – с 0,7 на сто, и при сградното строителство – с 0,3 на сто. На месечна база за април 2023 г. състоянието на сектора е било аналогично с намалението при гражданското/инженерното строителство е с 1,3 на сто, а при сградното строителство – с 0,8 на сто.

Годишни изменения

През април 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано повишение на продукцията при специализираните строителни дейности – с 6,9 на сто, и при строителството на съоръжения – с 2,4 на сто. При сградното строителство се наблюдава намаление – с 0,2 на сто. На годишна база понижението на календарно изгладения индекс на строителната продукция през април 2023 г. се е определяло от отрицателния темп както при гражданското/инженерното строителство, така и при сградното строителство, съответно 4,7 и 0,5 на сто, сочи справка в НСИ.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *