Обрат: Все повече българи си купуват имоти по Южното Черноморие

г. Автор
ваканционни имоти

Тенденцията българи да купуват ваканционни имоти по Южното Черноморие през последните години не само се запазва, но и засилва.

Данните сочат, че през първите месеци на 2024 г. имотите, в т.ч. къщи и апартаменти, се продават предимно на българи, които съставляват около 90% от всички купувачи. Докладът е на строително – инвестиционна компания Green Life Development & Resorts.

Данните коментира Екатерина Желяпова – търговски директор на Green Life Development & Resorts, която сподели: „Тенденцията българите да доминират на този пазар започна във времето на пандемията и оттогава делът им расте с всяка изминала година. Останалите 10% от купувачите са предимно от държави като Германия, Израел, Полша, но те не са така определящи за пазара“. Желяпова допълни, че профилът на тези 90% българи – купувачи става все по разнообразен.

Ако върнем назад времето с 5 години и се обобщат купувачите на имоти по Южното Черноморие, статистиката сочи, че това са били хора над 50 – годишна възраст. Клиенти със сигурен и стабилен доход и спестени средства, които инвестират в имоти на достъпни цени. И днес тази група от хора са сред основните купувачи, но профилът се разширява и влизат нова група клиенти.

Все повече млади семейства с малки деца, хора на около 30-40 години, купуват имоти по Черноморието. Според Желяпова това се дължи на факта, че хората с добри и устойчиви доходи търсят удобно, сигурно и уредено място, в което не просто да инвестират спестяванията си, но и да прекарат лятото със семейството си, без да се налага сериозно търсене и организация на почивните дни.

Другата причина за все по-голямото търсене на имоти по Черноморието са високите цени в хотелите и местата за настаняване. Това мотивира младите семейства да си закупят имот и да решат дългосрочно въпросът със семейните почивки.

Спрямо повишеното търсене, цените на имотите бележат равномерен темп на покачване, но се очаква догодина ръстът да бъде по – осезаем, поради изоставането от ръста на цените в София. За сравнение, цените по Черноморието са с около 20% по – ниски от цените на имоти в столицата.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *