Обсъждат третия ремонт на Ларгото за последните четири години

г. Автор
ларгото

Министерството на културата ще предяви съдебен иск срещу фирмата, изпълнител на строителните дейности по проект „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, в случай, че тя откаже да отстрани констатираните повреди по Ларгото в рамките на гаранционния срок от 5 години. Това съобщиха от културното ведомство.

Три години след направеният ремонт на Ларгото в София, настилката е в много лошо състояние, паветата биха могли да бъдат извадени без усилия, а преминаването по тях е опасно за хората. Зам.-кметът на Столична община пък Тодор Чобанов съобщи, че на Ларгото е направено плаващо покритие, което било идеално за покриви.

ларгото

Според общината и фирмата, направила ремонта, трябва да бъде изготвен нов проект. Предложението трябва да е готово до седмица.

„Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да отстрани констатирани проблеми по проекта, но досега такива не са взети. Затова ще предявим претенция по съдебен ред за неизпълнение към строителя”, каза министърът на културата Боил Банов.

От фирмата изпълнител поясняват, че грешката е на проектантите, но не само при самия проект, а при заданието за поддръжка на обекта. Разрушените плочки над Ларгото според тях са в резултат от работата на моторно превозно средство – най-вероятно машина за почистване. Управителят на фирмата изпълнител Росен Колелиев каза, че се е знаело за проблемите още при изграждането на обекта, но е имало задължение да се спазват предписанията на проектантите.

На срещата в Министерството на културата и Столична община беше постигнато съгласие, че ако строителят приеме искането да отстрани констатираните проблеми, то възложените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под ръководството на проектанта, който се ангажира лично да присъства и контролира дейността през цялото време.

В противен случай ще се наложи да бъде наета друга фирма, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от съдебната претенция към ДЗЗД „Антична Сердика“ – фирмата изпълнила обекта.

„Нашата цел и желание е да се направи всичко възможно този проблем да бъде решен дългосрочно и по най-бързия начин“, категоричен е министър Боил Банов. Според него е възможно това да стане до дни.

Снимки: BTV
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *