Община Бургас реновира своите читалища

г. Автор
читалища

Десет бургаски читалища ще бъдат напълно реновирани. Това съобщи кметът на града Димитър Николов.

В следващите 4 години, читалищата ще бъдат буквално преобразени. Тези, които кипят от живот, ще бъдат реновирани така, че да отговорят на всички нови предизвикателства. Ако има занемарени, те ще бъдат изцяло ремонтирани.

Читалищната дейност в морския град обаче винаги е била образец, има стари и непокътнати традиции и никога не е спирала. Към средищата от години се организират школи, читални, там се раждат легендарни ансамбли, като например ансамбъл „Атанас Манчев“ – за любителите на танцовия фолклор. Той е създаден през 1945 г. в най-старото читалище – „Пробуда 1880“ г. Любопитен факт е, че в библиотеката му има изключително богат фонд от 100 024 тома, от които 97 011 книги, 1088 периодични и др. издания. Тук е създаден и клуб „Сезони“ – през 1996 г., като вокална студия. Той включва млади изпълнители на възраст от 4 до 19 години с доказани успехи в различни музикални конкурси и фестивали. Много известно и любимо на бургазлии е и читалището „Любен Каравелов 1940“, и още „Асен Златаров“ /прочуло се с школата си по батик/, „Фар“ и много други.

Сега новите предизвикателства пред читалищата ще бъдат обсъдени на форум. Регионален експертно консултативен информационен център „Читалища“ организира семинар на тема: „Предизвикателствата пред читалищата днес“. Той ще се проведе на 16.02.2024 г., в Казиното.

Основни акценти на форума ще са одобряването от Министерски съвет и внасяне в Народното събрание на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за народните читалища; създаване на национална програма за обновяване на сградния фонд и сценична механизация и техническо оборудване на читалища и възвръщането на ролята им като уникални средища за културни и образователни мероприятия. Теми на дискусия ще бъдат създаването на стандарти за читалищната дейност и много други.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *