Община Бургас започна процедура по премахване на част от постройките в парк „Росенец“

г. Автор
парк „Росенец“

 Пет от незаконните постройки в лятната резиденция на Ахмед Доган в парк „Росенец“ предстои да бъдат премахнати от Община Бургас. Срокът за обжалване на процедурата е две седмици.

Процедурата по премахване включва 3 – етажна масивна сграда върху скалите, двуетажна постройка на плажа и павилион за охранители. Според институциите, обектите са построени незаконно и подлежат на събаряне, тъй като са издигнати върху държавна собственост. Към тяхното премахване може да се пристъпи едва след като изтече законовия срок от 2 седмици за обжалване.

Областният управител на Бургас – Вълчо Чолаков обясни пред btv, че следва да се назначи вещо лице, което да определи стойностите за премахване на различните постройки. На база на тези стойности ще се поискат финансови средства от Министерски съвет.

За оранжерията  за био зеленчуци и двуетажната сграда на кея също са издадени заповеди, тъй като нямат разрешителни за строеж, но са постъпили възражения. Община Бургас обаче е издала разрешение за основната сграда и разширението и. По документи зданието се води „водна спортна база“. Няма данни там да отсядат спортисти. Законни сред обектите в „Росенец“ са още един басейн и трафопост.

Припомняме, че до сезиране на институциите  за законността на постройките в парк „Росенец“ се стигна след като на 7 юли Христо Иванов и представители на „Да, България“ предизвикаха скандал с охранителите на плажа до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Акцията тогава предизвика серия от събития, включително и нов протест в парк „Росенец“  на 11 септември. Идеята е хората да припознаят мястото, доскоро недостъпно, като свободно за разходки.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *