Община Русе инвестира 1 млн. лв. за саниране

г. Автор
саниране

Един милион лева са отпуснати за саниране на блокове в Русе. Общината възнамерява да плати техническите паспорти на сградите, които кандидатстват по програмата за саниране.

Целта е хората да бъдат стимулирани да подават документи, тъй като Русе е сред градовете с най-малко обновени жилищни сгради.

Над 300 са жилищните сгради в Русе, чийто собственици могат да кандидатстват по програмата за безплатно саниранe. Към днешна дата обновените жилища са само 27 и от общината се надяват, че финансирайки енергийното и техническо обследване, което вече е задължително условие за кандидатстване, ще бъдат санирани поне още 25. Русенци са обезпокоени, че ако не бъдат одобрени, ще трябва да връщат парите.

В блока на Джанина и Дончо Василеви 9 от апартаментите са празни, а в половината от останалите живеят пенсионери. „Как ще обясните на един пенсионер с 400-500 лева пенсия, че няма да му върнат парите?… Как ще обясните на един в Лондон, че трябва да прати пари непременно за апартамента си? Това е мисия невъзможна“, казва Джанина Василева.

За да не се стига дотам, да се връщат пари и да има възмутени граждани, от общината са заложили четири критерия – собствениците на жилища да подпишат декларация, че ще допуснат строителите до дома си, както и самостоятелно да изберат фирмата, която ще направи обследването.

„Да е подкрепено от повече от 95% от собствениците на идеални части в самия блок, следващото условие е да се кандидатства с цял блок, а не с отделна блок секция или група от блок секции. Тези четири критерия, ако те бъдат изпълнени, с много голяма степен на вероятност блокът, с който кандидатстваме, ще получи финансиране, тъй като критериите, които сме заложили, те на практика носят максималния брой точки“, обяснява Ивайло Кадишев – директор на Дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе.

Крайният срок за кандидатстване е 31 май. По програмата за Русе се отпускат до 50 милиона лева. Ако от Министерството на регионалното развитие одобрят по-малко проекти за града, неусвоените средства ще бъдат преразпределени между други градове.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *