Община Трявна ще обновява кметството с 1,2 млн.евро

г. Автор
община Трявна

Община Трявна ще кандидатства за намаляване разхода на енергия на сградата на общинска администрация.

Това бе съобщено след последното заседание на Общински съвет, където бе прието предложението на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева. Решението да бъде изготвен и предложен подобен проект е взето след като Министерството на енергетиката обяви процедура за подбор на проекти “Енергийна ефективност в сгради”, която се финансира от Европейското икономическо пространство и по този начин предоставя възможност за интервенции на сгради, които са само държавна или общинска собственост.

“Това е кандидатстване по Норвежка програма, с възможността да се кандидатства за определена сграда, за която има изготвено енергийно обследване, технически проект”, съобщи Кръстева.

Минималният размер на индивидуалната безвъзмездна финансова помощ, която може да бъде отпусната по проекта е 200 000 евро, а максималният – 1 200 000 евро. Ако проектът бъде одобрен, то значително ще се намали разхода на енергия на сградата и генерираните емисии на въглероден диоксид в атмосферата с полагане на топлоизолация на външни стени, покриви и подове, подмяна на дограма, изграждане на отоплително/охладителна система с фреон на директно изпарение, изграждане на система за цялостен мониторинг и управление на отоплението и охлаждането, оползотворяване на енергия от възобновяеми източници – изграждане на фотоволтаична централа и подмяна на вътрешно осветление и фасадно външно осветление.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *