Община Варна изгражда нова индустриална зона

г. Автор
индустриална зона

Община Варна е поставила сред водещите си приоритети изграждането на новата индустриална зона през 2021 г.

По този повод в тазгодишния общински бюджет са заложени над 3 млн. лв. за изработка на ПУП на зоната, която ще се простира върху площ от над 10 000 дка.

Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Архитектура и градоустройство“, на което беше одобрена Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2021 – 2023 г.

“Този обект е заложен в бюджета. Все още няма конкретика за него и по какъв начин ще бъдат уредени взаимоотношенията между Община Аксаково, в чието землище са имотите, и Община Варна . Не е изключен вариантът този обект да стане от национално значение. В момента се водят разговори на всички нива по темата с икономическата зона, която е изключително важна за целия регион. Когато има яснота по реализацията на зоната и необходимостта от финансиране, това нещо ще бъде внесено за разглеждане от Общинския съвет“, заяви по време на заседанието на инж. Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев коментира, че проектът още е на ниво Общ устройствен план. „На финалната права е изработването и процедирането на ОУП на община Аксаково. Тъй като тя е черноморска община, планът ще бъде одобрен от специализиран съвет към МРРБ и ресорния министър. Надяваме се скоро ОУП да бъде приет и след това спешно да се възложи ПУП с всички възможни схеми за провеждането и на техническата инфраструктура. Eдва след това ще се премине към инвестиционните проекти за самите предприятия.“, добави арх. Бузев.

Програмата за проектиране на обекти по бюджета за 2021 – 2023 г. е на обща стойност 8,35 млн. лева, с 2,8 млн. лева повече спрямо миналогодишната рамка. 400 хил. лева Община Варна ще инвестира в изработване на ПУП-ПРЗ на имота на ул. „Върба“, в който ще бъде изградена новата сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. В тази сума са включени и разходите за почистване на терена, извозване на отпадъците и изграждане на временна ограда.

Друг акцент в програмата е изготвянето на предпроектни проучвания за изграждане на детелини на ключови места във Варна. Такива са планирани на кръстовището на бул. „Васил Левски“ с бул. „Осми приморски полк“, до спирка „Явор“, и на кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „Христо Смирненски“.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *