Община Варна ще подпомогне още 87 кооперации за енергийно обследване

г. Автор
енергийна ефективност

Община Варна ще подпомогне още 87 сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради във Варна със средства за изготвяне на технически паспорти и обследване за енергийна ефективност на сградите.

Тези документи са нужни на сдруженията, за да имат възможност да кандидатстват към Националната програма за енергийна ефективност. Предложението е внесено в Общинския съвет за сключване на договори със сдруженията и отпускане на необходимите средства от общинския бюджет.

На този етап работна група е разгледала постъпилите до 15 март кандидатури, като сред тях има няколко огромни кооперации – на ул. „Рали Мавридов“ 1, 3, 5 и 7 и ул. „Парижка комуна“ 33 и 35, които са с разгъната застроена площ от над 23 017 кв. м.

Общата РЗП на всички обекти, кандидатстващи за финансиране, е 573 043 кв. м, за които са нужни за близо 3,6 млн. лв. с ДДС, при цена 6,28 лева на кв. м. към момента. След извършването на архитектурното заснемане се очаква реалната застроена площ да се увеличи с около 10% и сумата за финансиране да стане близо 4 млн. лв. Предложението се очаква да бъде гласувано в Общинския съвет, като се дава възможност за предварително изпълнение, тъй като срокът за кандидатстване по националната програмата е до края на май.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *