Общият обем логистични площи в София достига 1.4 млн. кв. м.

г. Автор
логистични площи

През изминалата 2020 г. пазарът на логистични площи продължи да бъде активен, макар и с по-малки обеми спрямо рекордната предходна година.

Завършени за собствено ползване или отдадени под наем бяха общо 95 401 кв. м. Това показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Общият обем модерни складови и логистични площи в София вече достига 1.4 млн. кв. м, от които около ¼ са за отдаване под наем.

„Активността на наемния пазар се дължи на усвояването на площи в новоизградените сгради от текущите наематели в логистичните паркове“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

През последното тримесечие бяха завършени 43 930 кв.м нови индустриални площи. Сред тях има както проекти по поръчка (built-to-suit), така и площи за отдаване под наем, като новите фази на Индустриален парк София Изток, Ритейл парк Владимир Вазов и на логистичния парк RGS Invest в Божурище.

Към края на годината имотите в строеж са 298 560 кв. м, като доминират проектите за собствено ползване. В много случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи.

Въпреки че ръстът на предлагането доведе до леко увеличаване на свободните площи в края на 2020 г., делът им остава в здравословните нива за пазара – под 5% със слаба перспектива за по-нататъшно увеличение.

„Делът на свободните индустриални и логистични площи в района на София се очаква да остане стабилен към началото на годината с постепенно увеличаване с напредването на 2021 и влизане в експлоатация на нови проекти“, коментира Жоро Ангелов.

Компаниите от секторите на онлайн търговията и куриерските услуги са основните клиенти в сегмента на логистичните площи. Като най-значителна сделка за периода може да се отбележи продажбата с обратно наемане между логистичната компания DSV Road и холандската компания CTP, която развива проекти в областта на недвижимите имоти и отскоро е и на българския пазар. Договорът е за логистична база със застроена площ 11 600 кв. м в района на летището.

Силният интерес и лекото покачване на предлагането държат наемните нива в София стабилни. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв. м за средно големи обекти.

По-големите имоти, над 10 хил. кв. м, търсените нива са малко под 4 евро/кв. м. Този тип предлагане е съсредоточено в индустриалните зони около столицата. Доходността при сделки с първокласни логистични площи остава без промяна – около 8-8.25% в София.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *