Обявяват конкурс за реконструкция на Централната минерална баня в София

г. Автор
Централната баня в София
Централна минерална баня

По какъв начин северното и източното крило на Централна минерална баня в София да бъдат реконструирани и ще функционират като модерен термален център и място за рекреация ще разберем през февруари 2021 г.

Това стана ясно при онлайн представянето на трите детайлни разработки в конкурса, обявен от Столичната община.

Преди няколко месеца 15-членно жури се спря на три концепции, които да продължат на втория етап от конкурса и да подготвят детайлни разработки на идеите си как неремонтираното крило на банята да се обнови и да започне да функционира. Припомняме, че в останалата част на сградата от няколко години се помещава музеят на София.

Първият екип „Софийски терми“ предлага в северното и източното на Централна баня да функционира балнеоложки, спа и рекреационен център. Те планират на сутерена да бъдат разположени помещения за спа, на първия и втория етаж ще са балнеоложките отделения, а на третия – естетически процедури. В проекта на „Софийски терми“ са заложени два нови външни басейни – единият на покрива, от който ще се разкрива уникална гледка към града, ще е с топла вода и ще е отворен целогодишно, и другият – във вътрешния двор. Плановете на екипа са за минимум промени и фокус върху реставрацията на сграда. Според тях, ако тяхната концепция се реализира, ще са нужни 21 млн. лв. инвестиции, като основната част от средствата ще отидат за конструктивно укрепване, възстановяване и реставрация. Те предлагат банята да се управлява чрез публично-частно партньорство, като се създаде общо предприятие с участието на общината или се обяви процедура за концесия. Бизнес планът е разписан за срок от 20 г.. Според него годишният приход ще е 7,9 млн. лв. Ще се разкрият 95 работни места. Очакванията са за 196 000 посещения годишно. Предвиждат се различни видове пакети за ползване на термалния център – семеен билет, както и общ билет с Музея за история на София. Предвижда се и продажба на сувенири, като 15% от приходите ще отиват за подкрепа на млади творци. Воден павилион, воден бар, нова обществена тоалетна, още фонтани и водни атракциони, както и нова водоналивна станция, която да позволява хората да си пълнят вода, без да слизат от колата – това са част от идеите за околното пространство. Пространството между банята и ЦУМ пък ще се превърне в хибриден площад с паркоместа през деня и зона за артпрояви вечер и през уикендите.

Термален град – това да е идентичността на София. Няма друг такъв град в света, в чийто център да има баня с вода, която извира от римско време – около тази идея се концентрира концепцията на другия екип, който обединява японски и български архитекти – “Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” ООД. Те предлагат тази част от банята да функционира като термален център. Екипът предвижда нова връзка между площада пред банята и градинката пред общинското направление “Архитектура и градоустройство” с пасаж. Около банята пък ще има нова мрежа от чешми с минерална вода. Оформя се и нов пешеходен маршрут “Кардо Ново” като реплика на главния римски път в антична Сердика. Той започва от пл. “Бански” през вътрешния двор на ЦУМ, ларгото, двора на хотел “Балкан” с ротондата “Св. Георги”, пешеходната ул. “Съборна”, градинката на хотел “Рила” и връзка с ул. “Граф Игнатиев”. В диаметър 300 м от банята се предвиждат нови чешми с минерална вода. С изпълнението на тази концепция банята ще се оформи термален културен център. От екипа, който в момента стартира изграждането на воден културен център в Копенхаген, предлагат и подкрепа – японско ноу хау и финансова подкрепа от японски фондове.

Концепцията на гражданско сдружение “Историческа баня” предвижда нов площад на мястото на паркинга на НАГ, разширяване на пешеходното пространство по ул. „Триадица“, а ул. „Искър“ да действа като споделено пространство. Северното и източното крило на банята се планира да действат като “историческа баня” – синтез между жив музей и спа център. Чрез съвременни технологии посетителите ще се потопят в историята на минералната вода. Оформят се три зони – балнеологична, басейни и терапевтична. Тук също се предвижда басейни във вътрешните дворове, както и ресторант.Те разделят изпълнението на концепцията на два етапа.

“И трите разработки са много стойностни. До края на годината очакваме коментари от всички заинтересовани по тези предложения. След това на базата на тези мнения и на различни анализи, които ще направим, през февруари ще внесем доклад до СОС с конкретно предложение. Има два варианта – да изберем само една от концепциите или да предложим комбинация от идеи от трите предложения. В доклада ще предложим какви функции да има тази част от банята, какви намеси да се направят, както и бизнес план“, обясни шефът на общинското предприятие „Софияплан“ арх. Любо Георгиев.

Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че „намирам потенциал и в трите концепции“. „Ще продължим работата, като ще обявим архитектурен конкурс“, добави той. Според него е много важно с възстановяването на тази част от банята да се помисли и за трансформацията на околното пространство, както и за изграждане на липсващите пешеходни връзки.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *