Очакват се около 2 млрд лв. за модернизация на жп транспорта от ЕС

г. Автор
жп

Близо 2 млрд. лв. за модернизация на железопътния транспорт в страната се очакват от еврофондове в периода до 2030 г.

По новата Оперативна програма “Транспортна свързаност” България очаква да получи 748,6 млн. евро (1,46 млрд. лева), от които по-голямата част – малко над 590 млн. евро (над 1,1 млрд. лева), ще се използват за строителство и модернизация на инфраструктура. Още около 406 млн. евро (малко под 808 млн. лева) се очакват от Механизма за свързване на Европа, по който все още не е определено точно каква сума ще получи страната ни. Това става ясно от отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски.

По двете оперативни програми – първата за периода 2007-2013 г., и втората за 2014-2020 г., както и по Механизма за свързване на Европа, са рехабилитирани 370 км жп линии, построен е интермодален терминал в Пловдив и са обновени ключови гари по направлението София – Бургас, вкл. Централна гара в София.

Транспортният министър коментира, че до 2030 г. приоритет ще бъде завършването на жп коридора от българо-сръбската граница към Бургас и българо-турската граница и строителството по направленията Карнобат – Синдел и София – граница със Северна Македония. В новата оперативна програма са заложени и дейности по трасетата София – Перник, Перник – Радомир, Волуяк – Драгоман.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *