Офисната сграда La Marseillaise на Жан Нувел

г. Автор
sgrada-marsilezata-0

В 27 различни оттенъка на червено, бяло и синьо е боядисана офисната сграда La Marseillaise, дело на френския архитект Жан Нувел. Небостъргачът с височина е 135 метра се намира във финансовия център на Euroméditerranée на Марсилия, недалеч до пристанището на града.

Идеята на френския архитект е била да създаде сграда, която да е олицитворение на „новия архитектурен химн на региона”. Поради тази причина той украсява сградата в множество оттенъци в трите най-подходящи за Марсилия цветове. Синият символизира небето над Марсилия. Червеният има за цел да е в синхрон с керемидените покриви на повечето сгради, а белият съвпада с цветовата гама на планинския масив Massif des Calanque, който се простира от Марсилия до Касис.
sgrada-marsilezata-2
„Всички небостъргачи по света изглеждат по един и същи начин. Те трудно се превръщат в символ на града, независимо, че се открояват със своята височина, тъй като обезличени. Моята кула е уникална. Тя принадлежи на цялото Средиземноморие”, коментира Нувел.
sgrada-marsilezata-1
La Marseillaise разполага с 35 000 кв.м офис площи. На 12 етажа от общо 31, са разположени помещенията на Aix-Marseille-Provence Metropolis. Също така на разположение на служителите има ресторант и детска градина.
sgrada-marsilezata-4
Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *