Определиха терен за строеж на новата опера в Пловдив

г. Автор
опера

Кметът Здравко Димитров предложи терен до многофункционална спортна зала „Колодрума“ за сграда на Пловдивската опера.

Със свое писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и с копие до Директора на Държавна опера Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здравко Димитров излага становището на администрацията за безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта.

Според него, предложеният терен е единственият подходящ в момента, който да отговаря на изискванията за такъв тип обществена сграда. Припомняме, че през 2018 г. Общински съвет – Пловдив взе решение, с което теренът под сградата на пл. „Централен“ 1, в която в момента се помещават общински и държавни структури, да бъде предоставен за ползване от операта след преместване на гореспоменатите администрации.

След обсъждане на въпроса от Експертния съвет по устройство не територията става ясно, че въпросното място не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията предложи по-подходящ вариант, на който да бъде поместен домът на Пловдивската опера.

Преимуществата на предложения терен до зала „Колодрума“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 дка може да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания – репетиционни зали за музиканти, певци и танцьори; гримьорни; зала с голяма сцена и оркестрина; камерни зали; хранилища за костюми и декори, помещения за административни нужди и паркинг. Функционалността на сградата може да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.

След положителен отговор от фондация „Дом на Пловдивската опера“ администрацията има готовност да стартира процедура по изготвяне на предложение до Общински съвет – Пловдив за безвъзмездно предоставяне на имота.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *