Останки от Римската епоха и надгробни могили по трасето на АМ „Хемус“

г. Автор
Останки от Римската епоха

Близо 5 млн. лв. са осигурени през изминалата 2020 година за археологически проучвания по трасетата на изграждащите се големи пътни проекти у нас. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проучването по автомагистрала „Хемус“ ще продължи и през 2021 година за опазване на културно-историческото наследство, както и при строителството на северния обходен път на Бургас.

Между 122-и и 189-и километър по трасето на автомагистрала „Хемус“ са проучени общо 15 обекта. Открити са селища от праисторията, Римската епоха и Средновековието, както и надгробни могили. Проучвания са направени и на три археологически обекта по трасето на „Хемус“ на територията на област Шумен. Първият от обектите е установен в края на 2019 г. Изследванията сочат, че е от римския период, от средата на II до средата на III век. Вторият обект е регистриран като ранносредновековен металургичен център.

Единадесет археологически обекта са проучени и по трасето на магистрала от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Каленик“. По-голяма част от тях са могили, както и многослойни селища от различни исторически епохи.

Археологически обекта са регистрирани и по направлението на пътя Видин – Димово-Бела-Ружинци-Монтана, като някой от тях представляват селища от II-I хил. пр. Хр.

Обект от късната античност се проучва и по трасето на пътя Калотина-Софийски околовръстен път. Археолозите са изследвали и обект при 36-ти километър на Софийския околовръстен път, в участъка от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Проучват се открити въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна епоха.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *