Островът Света Анастасия край Бургас става неузнаваем

г. Автор
остров

BTV съобщи, че Община Бургас е поискала разрешение от държавата да промени до неузнаваемост остров Света Анастасия и да разшири неговия пристан.

Островът е единственият обитаем остров по българското Черноморие. Със своята красота и причудливи скални образувания, е изключително посещавано туристическо място. Поради тази причина съществуващият пристан не може да поеме всички туристи, което затруднява придвижването до и от острова и създава предпоставки от злополуки.

остров

Всички атракционни корабчета се изчакват, поради множеството туристи, които слизат, за да се насладят на късчето земя. Капитаните на корабчетата неведнъж са коментирали, че туристът не може да скочи просто през борда на острова, а пристана е прекалено мялък. Според тях е необхододимо удобно и широко място за всички, за да слязат и да се качат безопасно. При лошо време и бури, рибарите излезли в Черно море също търсят убежище на Света Анастасия.

остров
Управата на острова предлагат изграждането на съоръжение във формата на бумеранг, което ще струва над 2,5 млн. лв., осигурени по оперативна програма. Своите първи туристи манастирът посреща през 2014 г., когато по проект бе извършена цялостна реконструкция на острова. За превръщането му в туристическа атракция бяха вложени 5,6 млн. лева, които Община Бургас спечели по Оперативна програма „Регионално развитие“.

остров
Света Анастасия разполага с музей, пекарна, църква, ресторант, къща за гости и конферентна зала, всичко това обградено с уникална природа и сините води на Черно море. Дори и след реставрацията, в него е запазен духът на миналото, когато манастирът е превърнат в затвор, а сега в страноприемница.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *