От 2028 година всички нови сгради задължително с фотоволтаични панели

г. Автор
фотоволтаични панели

От 2028 г. всички нови сгради в ЕС трябва да бъдат оборудвани с фотоволтаични панели и да бъдат с нулеви вредни емисии.

Това решение взеха евродепутатите в Страсбург като част от мерките за увеличаване на процента на санирани жилища, понижаване на потреблението на енергия и на вредните емисии от парникови газове.

От държавите ще се очаква да изготвят национални планове за саниране. За да бъде въведен като закон, предложението на Европейския парламент ще трябва да бъде подкрепено и от държавите от Евросъюза.

40% от потреблението на енергия в ЕС e изразходвано за отопление или охлаждане на сградите в ЕС. Едновременно с това те отделят 36% от емисиите на парникови газове. Докладчикът по темата в ЕП – ирландецът Киран Къф счита, че новите мерки ще бъдат от полза и за България.

ЕП предлага новите обществени сгради да бъдат с нулеви емисии още от 2026 г., а новите жилища от 2028 г. Амбициозните планове предлагат добри възможности за строителния сектор, а държавите трябва да разработят схеми за финансово подпомагане на бедните. Според ЕП в европейския бюджет разполага със средства за това.

Паметници, църкви и други исторически сгради могат да бъдат изключени от санирането. Държавите ще имат възможност да освободят и обществените социални жилища от прилагането на правилата, ако преценят, че санирането ще има за резултат увеличаване на наемите, което не може да бъде компенсирано с икономии от сметките за енергия.

Българските евродепутати гласуваха разнородно – 7 бяха „за“ предложението, един – против, а шестима се въздържаха.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *