Откриха грандиозна катедрала в Букурещ

г. Автор
katedrala

В столица на Румъния – Букурещ беше открита грандиозна православна катедрала.

katedrala
Откриха грандиозна катедрала в Букурещ

На церемонията по освещаването на катедралата с името „Спасението на народа“ бяха дошли десетки хиляди вярващи и редица официални лица от страната и чужбина.
katedrala-2

Изграждането на мащабната сграда стартира през 2011 г. Идеята за построяването на катедралата датира още от 1884 г. по времето  Карол Първи. Двете световни войни и комунистическият режим в страната обаче възпрепятстват изграждането му.
katedrala-3
Катедралата е построена в неовизантийски стил. Храмът има капацитет от над 5000 души и шест камбани, които тежат общо 33 тона. Със своите 120 метра височина катедралата се превръща в най-големия православен християнски храм в света. Храмът води и още една класация – основната ѝ камбана с диаметър 3,35 метра и тежаща над 25 тона е най-голямата в света свободно люлееща се църковна камбана. Тя измества от първото място камбаната на Св. Петър в Кьолнската катедрала, наричана още „Дебелия Петър“.

От Румънската патриаршия заявиха, че до момента за строежа на катедралата са похарчени 110 милиона евро. Премиерът на страната Виорика Дънчила определи строежа като постижение, което е гордост за целия румънски народ. Критици на мащабния проект заявиха, че средствата за построяването на катедралата биха могли да бъдат употребени за построяване на училища и болници.

Около 86 процента от румънците са православни християни, а църквата се радва на възход след падането на комунизма през 1989 г. Държавата подпомага Църквата като се грижи за заплатите на свещениците и поддръжката на храмовете.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *