Откриха магистралата от Ниш до българската граница

г. Автор
магистралата
Ще стигаме от Ниш до България за 3 часа! Снимка: flashnews.bg

На официална церемония бе открита магистралата от Ниш до българската граница. Така пътуването от сръбската столица Белград до България ще отнема около 3 часа.

Трасето, което продължава от българска страна все още не е завършено.
Новият участък, който беше пуснат в движение е от Просек до Цървена река и е с обща дължина 22.5 километра. А с цялото 87 километрово трасе от Ниш до границата ни реално приключва изграждането на автомагистралата от Белград до България и на участъка на територията на Сърбия от стратегическия за Европа транспортен коридор № 10, свързващ Лондон с Истанбул. Трасето включва 87 моста, 5 тунела и 5 детелини.
Официални гости на церемонията бяха сръбският президент Александър Вучич и българският премиер Бойко Борисов. По време на откриването по Нова тв Борисов благодари за възможността, която се открива пред България, тъй като цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа.

магистралата
Снимка: epicenter.bg

От Белград до границата с България скоростта ще бъде 130 км/час, толкова е максимално разрешено по сръбските скоростни пътища. Участъкът от Ниш до Калотина са последните 23 километра, които завършват сръбската част на общоевропейския коридор номер 10. Той е замислен да свързва Близкия Изток и Западна Европа.
Продължението на трасето от българска страна е около 30 километра, като се очаква те да бъдат завършени до 2021 г. Това е разстоянието от Сливница до Драгоман и от Драгоман до Калотина.
Предстои да започне работа и по участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, който е с дължина 14,5 км.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *