Откриха пробива „Модър–Царевец“ в Пловдив

г. Автор
Модър–Царевец

Откриха и пуснаха движението по новоизградената пътна връзка „Модър-Царевец“, която свързва пловдивските райони „Южен“ и „Западен“.

Това се случва след три първи копки и 17 години работа по проекта по време на управлението на петима кметове на Пловдив и похарчени 11 милона лева.

Съоръжението бе открито от кмета на Пловдив Костадин Димитров след водосвет, в присъствието на районните кметове, представители на общинската и районните администрации, медии и гости, предаде БТА.

Проектът поставя своето начало през 2006 година в мандата на кмета Иван Чомаков. През 2014 година е направена първа копка в мандата на Иван Тотев. Тогава от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) правят пробива под жп линиите, след това отново го заравят, тъй като Община Пловдив няма готовност да стартира пътната част на проекта.

„Дълго изграждано съоръжение. Тук са намесени много години, много институции НКЖИ, ЕВН, ВиК и други фирми. Факт е, че заедно със съоръжението минава и Южният обходен колектор, което усложни ситуацията по пускането му в експлоатация. Готово е и кръстовището между улиците „Царевец“ и „Солунска“. Предстоят още довършителни дейности по ул. „Царевец“, но ще е грехота, ако не пуснем движението“, каза при откриването кметът на Пловдив. Той добави, че се надява, че с пускането на движението по подлеза „Модър-Царевец“ да се облекчи поне малко трафикът в града.

Предвижда се изграждане на още светофарна уредба от северната страна на пробива, като в момента организацията на движението е временна, както и да се изгради пътната артерия „Царевец“, където предстои разширение и реконструкция на трасето.

По новата пътна връзка „Модър-Царевец“ са изградени 760 метра трасе от кръстовището на ул. „Моддър“ и бул. „Коматевско шосе“ до кръстовището на ул.“Царевец“ с бул. „Хаджи Димитър“. Изградени са 1400 м велоалеи, 1000 м водопроводи, нов газопровод от 700 м, има канализация около 1700 м, 68 стълба, 70 дъждоприемни шахти и два асансьора. Две помпени станции с по две резервни помпи, с възможност да изпомпват вода 100 литра в секунда всяка помпа. За тях е осигурено и двойно електрозахранване – от два различни трафопоста се подава ток, за може при авария на единия, да се ползва вторият.

Изградени са още 17 500 квадратни метра асфалтови настилки, 3 500 квадратни метра плочки, както и едно мостово съоръжение от северната страна на жп линията Пловдив-София, каза Цанко Драгиев, управител на фирмата изпълнител.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *