Отличиха проект за дигитализация в строителството

г. Автор
дигитализация

Създаването на Европейски цифров иновационен хъб, с който България стартира прехода към дигитализация в строителството, получи награда в конкурса „Мистър и Мисис Икономика“, организиран от КРИБ и сп. „Икономика“.

Отличието бе присъдено на създателя на визионерската инициатива Любомир Пейновски, член на ръководствата на КСБ и КРИБ и мажоритарен собственик на фирма „Клийнтех България“ ООД.

„С много усилия единадесет организации и фирми създадохме Европейски цифров иновационен хъб, чиято амбициозна задача е да подпомага строителния сектор по пътя на неговата цифровизация“, каза при получаване на наградата Любомир Пейновски. Той също така подчерта  заслугата на всеки един от партньорите в проекта – Камарата на строителите в България, която е координатор, Камарата на архитектите в България, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Института по механика на БАН, Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Клийнтех България“ ООД, „Геострой“ АД, „Планекс“ ЕООД, „Българска асоциация по управление на проекти в строителството“, „Баумит България“ и „ЕСРИ България“.

„Наградата е заслужено признание за усилията, които положихте всички вие, уважаеми партньори“, каза Любомир Пейновски.

Създаването на Европейски цифров иновационен хъб в сектор строителство беше одобрено от ЕК през юни тази година, а през октомври беше подписан и договорът за изпълнение. Хъбът ще подпомага преминаването към дигитализация чрез достъп до цифрови решения, обучения и изграждане на капацитет, ще работи за внедряване на новите технологии в строителството и ще прави обучения по прилагането им. През следващите 3 г. бизнесът ще има достъп до скъпи технологии и иновации и ще ползва възможносттта да ги тества преди да инвестира в тях.

Хъбът ще предоставя обучения по работа с BIM и GIS системи, информация за изкуствен интелект, експериментални съоръжения и др. Създаването му има изключително значение за бъдещето на цялата строителна индустрия в България, която тръгва по пътя на цифровия преход. По този начин ще бъде постигната повишена конкурентоспособност и производителност на компаниите в бранша и по-висока ефективност на целия строително-инвестиционен процес.

Защитата пред Европейската комисия и спечелването на проекта е огромен успех за бранша, който въпреки трудностите през последните близо две години, продължава да работи с визия за бъдещето си, смята председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *