Отново на върха: Toyota строят в Япония технологичен град на бъдещето

г. Автор
град на бъдещето

Планината Фуджи в Япония ще „приюти“ в своите недра прототип на технологичен „град на бъдещето“.

Това заявиха от гиганта Toyota Motor Corp, които предвиждат „градът-чудо“ да бъде захранван от водогорични клетки, с ново поколение „умни домове“, изкуствен интелект и функциониращ като лаборатория за автономни автомобили.

Дръзкият проект бе представен от Toyota по време на технологичното изложение на CES в Лас Вегас. Името, избрано за новия град на бъдещето е WOVEN CITY.

„Трябва да изкажа най-дълбоката си благодарност на всички, които са предоставили своята искрена подкрепа и сътрудничество за проекта до днес. WOVEN CITY е град „ориентиран към човека “, жива лаборатория и непрекъснато развиваща се система. Заедно с подкрепата на нашите партньори по проекта, ние ще приемем предизвикателството да създадем бъдеще, където хората с различен произход да могат да живеят щастливо“. Това заяви президентът на Toyota – Акио Тойода по време на специална церемония за начало на строителните дейности на умния град.

град на бъдещето
Церемония за начало на строителните дейности

Идеята и мотивацията на компанията за иновативния проект е насочена към създаване по-безопасни, по-чисти, по-забавни и лесни за управление градове, които биха могли да бъдат модел за изграждане в цял свят.

Градът, който ще се строи на мястото на стара автомобилна фабрика, ще си има собствена полиция, пожарна служба, линейки, училища. Може да бъде дом на служители на Toyota, на пенсионири, изследователи и други. Първоначалният капацитет на жителите се предвижда да бъде около 2000 души.

Проектът ще въведе нови технологии в реална среда в широк спектър от области, като автоматизирано шофиране, лична мобилност, роботика и изкуствен интелект. Очаква се да предостави редица възможности за бизнеса и изследователите по целия свят.

WOVEN CITY ще има три вида улици, които ще образуват пътна мрежа на нивото на земята.  Една – посветена на автоматизираното шофиране, една за жители с лични превозни средства и една за пешеходци. Ще бъде създаден и един подземен път, който ще се използва за превоз на товари.

Колкото до разходите, от компанията не издават тази информация. До момента фирменото звено Toyota Housing е продало повече от 100 000 домове в Япония за 37 години.

Фирмата, която ще проектира новия град на бъдещето е проектирала Световния търговски център в Ню Йорк и офисите на Google в Силициевата долина и Лондон.

Снимки: woven-city.global
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *