Отново първи в иновациите: Япония предлага поглед към бъдещето на интелигентните градове

г. Автор

Нов подход предлага Япония към иновативното възприемане на регионалните градове, които да ползват новите, цифрови технологии за подобряване на функционалността и удобството на живот на своите жители.

Така например град Айдзивакамацу вече предоставя редица интелигентни услуги на своите жители, свързани със здравеопазването, мобилността, образованието, производството и пр.

В момента, в страни като САЩ и Китай, които са водещи центрове по иновативни технологии, се наблюдава недоверие на хората относно събирането на лични данни, което се оказва и пречка за популяризирането на интелигентните градове. Въпреки това Япония напредва в това отношение, успявайки да преодолее проблема с личните данни, информира Nikkei Asia Review.

Както споменахме вече, град Айдзивакамацу – малък град, разположен в префектура „Такеда“ вече успешно се развива като интелигентен град, известен със своите самурайски традиции. Така например, ако ви приемат в болница, може да заплатите дължимото на здравното заведение със смартфона си. Иновативната платежна система е пробна версия за използване на QR кодове при електронни разплащания.

От TIS компанията, разработили системата споделят: „Искаме да направим нещата по-удобни, като използваме QR кодове, не само за плащане на болнични сметки, но и за данъци, транспорт и редовни покупки. По този начин ще се и намали времето, което болните прекарват в болница, като ще се предлага и услуга за онлайн резервиране на часове за прегледи и доставка на лекарство. Компанията също така предвижда превантивни здравни услуги, като дистанционно медицинско обслужване и диагнози, базирани на изкуствен интелект.

Други компании ще разработват системи, подобрявайки мобилността, образованието, енергетиката, селското стопанство и производството. Интелигентните системи гарантират, че личните данни на хората ще бъдат съхрани и няма да бъде злоупотребявано с тях.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *