Отново първи в технологиите: В Япония строят летящи къщи

г. Автор
къща

Уникалната технология защитава от земетресения.

Земетресенията не убиват хора. Къщите на хората, които рухват от земетресенията убиват хора. И тъй като Япония е силно земетръсна зона, японците отдавна се опитват да минимализират трагичните последици от природното явление.

Какъв по-добър начин да избегнете трагедията от това просто да „хвърлите“ къща във въздуха, когато дойде земетресението?

Левитиращите над земята домове, разработени в Япония, се повдигат над земната повърхност в момента, когато започне земетресението и се спускат, когато трусът отмине. Продуктът на японската компания е система под къщата от надуваеми възглавници, които в покой на земната повърхност са неактивни, при земетръс се надуват в рамките на няколко секунди и повдигат къщата нагоре.

Сеизмичната активност се засича от специален датчик, който подава сигнал към въздушния компресор. Компресорът изпомпва въздух във въздушната възглавница, надувайки я в рамките на още няколко секунди и в крайна сметка повдига цялата къща на три сантиметра от нейната уж устойчива на земетресение бетонна основа. Така структурата на жилището се запазва и жителите й могат да продължат с ежедневните си занимания, докато трае трусът. Когато той отмине въздушната възглавница се изпуска и къщата леко се утаява обратно.

къщи

Технологичната система все пак не е перфектна, тъй като е  устойчива само за странично разтърсващо семетресение. Освен това, сензорите улавят първите сигнали за земетръс, които обикновено не са най-големите и разрушителни, но ако земетресението започне с голяма сила, то балоните биха се надули твърде късно.

Въпреки някой малки недостатъци, в Япония вече са построени 100 такива къщи, които защитават своите обитатели в твърде честите земетресения.

Убедени сме, че японците няма да стоят със скръстени ръце, чакайки поредния трус и може би съвсем скоро отново ще превъртят въображението ни с нова технологична идея за бъдещето.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *