Пандемията не попречи на ръста в цените на жилищата в Германия

г. Автор
Германия

С 10.85% са поскъпнали цените на жилищата в Германия през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата.

Предходните тримесечия също отбелязаха значителен ръст. За периода януари-март той беше 12% на годишна база и 11.15% – през четвъртото тримесечие на 2019 г. спрямо същия период на 2018-а.

Сръвнявайки второто с първото тримесечие на текущата година поскъпването е 0.39%, посочват от Global Property Guide.

Главният фактор за повишението, въпреки пандемията, е ниската цена на ипотечното кредитиране. Други причини са урбанизацията и стабилното финансово положение на домакинствата. През последните години се добавиха притокът на мигрантите и силния икономически ръст, което засили и без това силното търсене на имоти в Германия.

По данни на Федералното статистическо управление (Destatis), за първите шест месеца на текущата година броят на пуснатите в експлоатация жилища отчита ръст от 8.2%, до 157 103 единици, след ръст от едва 1% за цялата 2019 г. Анализатори твърдят, че новите тенденции ще променят пазара. Преминаването на дистанционна работа може значително да понижи търсенето на жилища в германските мегаполиси.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *