Първата къща с 3D принтер в Германия (Видео)

г. Автор
3D принтер

В германския град Бекум бе пусната в експлоатация първата за страната къща, построена с 3D принтер.

Двуетажната къща е с площ от 160 кв. м. Проектът е дело на местното архитектурно студио MENSE-KORTE ingenieure+architekten.

Сградата е построена чрез използване на най-бързия в света принтер BOD2. Той изгражда 1 кв.м. площ за 5 минути.Инвестицията, която е направена от общината на Северен Рейн Вествалия, е на стойност 200 000 EUR.


Стените са изградени от три слоя, поставен е и изолационен материал. Хоризонтална стоманобетонна конструкция, която все още не може да се направи на 3D принтер, поддържа втория етаж.

Всички ниши и кухини, необходими за разполагането на различните системи – ВиК, електрическа и т.н., са обособявани и подсигурявани по стандарт по време на работата на принтера.

Според архитекта Валдемар Корте, който е партньор на архитектурното студио, възможността сгради да се правят чрез 3D технология дава голяма свобода по време на проектирането, а също е и фонансово много по-изгодно.

Днес къщата в Бекум се използва като изложбена площ, което е и част от тестовия й период. Планирано е хора да заживеят в нея през 2023 година.

Опит в строителството на къщи на 3D принт вече има в САЩ и Белгия.

Снимка: MENSE-KORTE ingenieure+architekten
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *