Пътната агенция „размрази“ проекта за тунел под Петрохан

г. Автор
тунел под Петрохан

Проектът за тунел под прохода Петрохан е на път да бъде „размразен“ и влиза в дневния ред.

Обществената поръчка за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план е обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Пътят, който влиза в плана е за скоростен път Монтана – София, включващ и тунел под прохода в Стара планина.

Срокът за подаване на оферти е до 15 февруари 2024 г., а стойността на поръчката е близо 6,7 милиона лева. Срокът за изпълнение е 1 година или 365 календарни дни.

Целта е с приключването на проекта, тунелът „Петрохан“ да бъде алтернатива на магистрала „Хемус“ и скоростния път от Ботевград към Монтана. Дължината на новия път е 82 км., а проектната скорост – 120 км/ч.

Изпълнителят, който бъде избран трябва да изработи разширен идеен проект на трасето, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Друго задължително условие е при разработването на идейния проект да се избягва преминаването през защитени зони и територии.

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви и още една обществена поръчка – за изработването на идеен проект, с пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план – парцеларен план за модернизация на пътя Монтана – Враца, чиято дължина е приблизително 29 км. Предвижда е и удвояване на настоящия обход на Враца. При тези поръчки, срокът за подаване на оферти е до 22 януари 2024 г. като са обособени две позиции.

Индикативната стойност е малко над 2,5 млн. лева, а проекта има за цел изграждане на второ ново пътно платно на обхода, използвайки съществуващия в момента път. Срокът за изпълнение на поръчката за проектиране е 150 календарни дни.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *