Пазарът на имоти бележи силно полугодие

г. Автор
имоти

Пазарът на недвижими имоти бележи ръст. Шестте най-големи града в България генерират общо 38% от всички сделки за полугодието.

Това е с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години. На най-големия пазар – в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки. Полугодието се определя като най-силното за брокерите от 2009 г. насам.

Забелязва се тенденцията големите градове да се разрастват по периферията. Засиленият  интерес към Костинброд се обуславя от факта, че градът е на 15 минути от метростанциите „Люлин“ и „Сливница“ и възможността на хората да живеят по-близо до природата. Допълнителен фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в периферните му селища. Мигриращите към София купуват в Перник и там ръстът на сделките за полугодието е 23%, а в Ихтиман – почти 28%.

У нас инвестицията в недвижим имот е сред приоритетните и когато може българинът, прави първо нея. Друг определящ фактор за вложенията в имоти са добрите условия за ипотечни кредити, които дават банките. Според брокери и сега хората се боят да купуват „на зелено“, но се привличат от изгодните цени. В съвсем начален етап цената може да е с до 20% по-изгодна, отколкото след Акт 16.

След първоначалния шок при появата на пандемията хората по-смело купуваха имоти. Парцели за строителство и къщи около града са много търсени и повечето са изкупени. В същото време продължава търсенето на апартаменти в града – на добра комуникативна локация в добре устроени квартали.

В София ръстът на пазара на имоти е около 37% в сравнение с миналата година. Най-засилен е интересът към южните и източни райони – „Борово“, „Манастирски ливади“, „Красно село“, „Хладилника“, „Хиподрума“, а също така „Кръстова вада“, „Младост“, „Изгрев“, „Дианабад“ и други.

„Във всички квартали има търсене. Хора, което са живели в „Надежда“ или „Люлин“, търсят за инвестиция имот в същия квартал“, отбелязат още брокери. „Овча купел“ също става доста привлекателен район и заради метрото.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *