Плаващите „ветроуловители“ на Норвегия ще се издигнат на 300 метра, за да захранват по 80 000 домове

г. Автор
плаващи ветроуловители

Норвежката компания за улавяне на вятъра (WCS) дебютира своята колосална технология за зелена енергия с масива си от плаващи „ветроуловители“, издигащи се на 300 метра. Тези огромни мрежи -ветроуловители са интегрирани с множество по-малки турбини, разположени на плаваща платформа.

Екипът твърди, че иновациите в областта на възобновяемите енергийни източници, могат да генерират пет пъти повече от годишната енергия на най-големите единични турбини в света и биха могли да се използват за захранване на 80 000 домове. Ако се мащабират, уловителите на вятър могат да намалят разходите за вятърна енергия, за да бъдат конкурентни на традиционната електрическа мрежа, доставяна от мрежата.

Пет плаващи блока „ветроуловители“ могат да произвеждат същото количество електроенергия като 25 конвенционални турбини.

Норвежките системи за улавяне на вятъра са с двойно по-голяма площ на най-голямата конвенционална вятърна турбина в света, с мощност от 15 MW. Едно устройство за улавяне на вятър ще генерира пет пъти годишното производство на енергия.

Със своя набор от малки турбини, колосалният плаващ „ловец на вятър“ елиминира нуждата от масивен единичен компонент. Това означава, че турбините ще бъдат по-лесни за производство, инсталиране и поддръжка. След като голямата плаваща платформа бъде разгърната, работата по инсталирането и поддръжката може до голяма степен да се извършва на място, без да са необходими специализирани кранове или плавателни съдове.

Ловецът на вятър ще има 50-годишен експлоатационен живот, за разлика от 30-годишния живот на конвенционалната вятърна турбина. Според WCS, нейните плаващи ветроуловители са готови да започнат да доставят офшорна вятърна енергия при паритет на мрежата.

Все още няма информация за вълнуващото развитие или кога ще бъде представен работещ прототип или тестова платформа.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *