Пловдив с ниски резултати по обновяването на сградите с европейски пари

г. Автор

Тридесет и една строителни фирми са подали документи на търга в Община Пловдив за саниране на пет жилищни блока със средствата, осигурени по оперативна програма „Региони в растеж“.

Обществената поръчка е обявена през есента на 2019 година. Тази седмица комисията оценява техническите предложения.

Шефът на дирекцията за обществени поръчки Тодор Тодоров заяви, че документацията е голяма по обем и ще бъде необходимо внимателно анализиране. Според условията на обществената поръчка най-много точки – 50 на брой, на участниците се дават, ако предложат ниска цена. Общо за петте блока са предвидени 3,3 млн. лева с ДДС.

Жилищните сгради, одобрени за саниране, се намират на бул. „България“ 196, „Васил Априлов“ 83-91, ул. „Жеравна“ 1-3, бул. „България“ 45-47 и ул. „Иван Гешев“ 30. В блоковете ще се сложи топлоизолация и ще сменят дограмата.

саниране

Това са единствените жилищни сгради, които ще се санират с парите по ОП „Региони в растеж“. Според предварителните разчети за енергийната ефективност е трябвало да бъдат заделени 18 млн. лева. За тези пари можеха да се санират 25 блока, но предишната градска управа се забави с провеждането на процедурите, въпреки че само в район „Централен“ още преди две години бяха обработени над 100 преписки, съобщава marica.bg.

Оказа се, че собствениците на къщи и блокове напразно са подготвяли документацията и чакали да им се ремонтират сградите. Община Пловдив беше на опашка сред другите големи градове и при санирането на жилищни сгради по Националната програма за енергийна ефективност. С държавни пари са ремонтирани 53 блока в Пловдив. А в Бургас санираха 250.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *