Пловдив започна проект за 65 млн. лева за строителство на 7 училища и детски гради

г. Автор
училища

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини в Пловдив. Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание, предава БНР.

Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в Бюджет 2025.

Въпреки единодушно взетото решение, имаше дебат за съфинансирането от страна на общината. Причината е тежкото финансово състояние на общината.

Общинските съветници от „Съединени за Пловдив“ поискаха уверението на кмета Костадин Димитров и на ресорния зам.-кмет Владимир Темелков, че средствата няма да бъдат осигурени за сметка на нов заем или вдигане на данъците.

Средствата ще бъдат използвани за изграждането на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“, училище „Княз Александър I“, новата сграда на Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“.

Предвидени са средства и за детски ясли в район „Южен“, две нови яслени групи в Детска градина „Славей“, детска ясла „Вълшебно детство“ в район „Централен“, както и нови ясли в район „Тракия“. Всички проекти трябва да бъдат завършени до 2027 г.

Пловдив ще иска европари за рекултивация на запълнената клетка 1 на депото в Шишманци, решиха още общинските съветници. Капацитетът ѝ е изчерпан още през 2016 г. и оттогава в нея не се депонират отпадъци.

Извършено беше и частично запръстяване, издадено е и разрешение за извеждане на клетка 1 от експлоатация.

Заради превишаване на депонираните отпадъци миналата година РИОСВ – Пловдив наложи глоба от 12 000 лева на Община Пловдив. Санкцията беше потвърдена от две съдебни инстанции.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *