По годишен ръст на строителството България е осма в ЕС

г. Автор
stroitelstvo

България е на осма позиция в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през януари. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През първия месец на 2019 г. произведената продукция в сектор „Строителство“ у нас се е повишила с 0,9% на годишна боза. Сред страните членки, за които са налични данни, най-голямо увеличение постигат Унгария (+29,2%), Холандия (+5,5%) и Словения (+4.,%). Най-голям спад на строителната продукция на годишна основа е регистриран в Чехия (-13,3%), Румъния (-5,1%) и Германия (-3,5%), съобщава Investor.bg..

Страната ни е на шесто място в ЕС по месечен ръст на строителната продукция през януари, като тя е нараснала с 1,4%. Най-голям ръст сред страните членки, за които са налични данни, е регистриран в Словения (+10,3%), Унгария (+9,7%) и Румъния (+5,1%). Най-голям е месечният спад във Франция (-5,4%), Финландия (-2,2%) и Испания (-1,8%).

През януари строителната продукция е намаляла с 1,4% на месечна основа в еврозоната главно заради спада при гражданското и инженерното строителство с 2,9% и с 1,1% при сградното строителство. Тя е останала без промяна в ЕС отново заради спада при гражданското и инженерното строителство с 1,3%, докато сградното строителство е отбелязало ръст от 0,2%, сочат сезонно изгладените данни на Евростат.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *